1.


KORKU DOLU ANLAR

Maymun Pupi ailenin en yaramaz maymunuydu. Annesi ve babası onu her zaman hareketleri konusunda uyarırdı. Pupi her defasında söz verse de aynı yaramazlıkları yapmaya devam ederdi. Pupi’nin iki de kardeşi vardı. Onlar güzel davranışları ile Pupi’ye örnek olmaya çalışırlardı.
Günlerden bir gün anne ve baba maymun ormanda muzların bulunduğu alana gideceklerdi. Gidecekleri yer uzak olduğu için iki kardeşe, Pupi’ye göz kulak olmaları için uyarılarda bulundu. İki kardeş, anne maymuna merak etmemesi gerektiğini söyledi. Anne ve baba maymun yola çıktı. Kardeşler, Pupi’yi akıllı durması konusunda uyardılar.
Pupi bir ağaç gölgesine geçti, gözlerini kapatıp uyudu. Pupi’nin uyuması kardeşlerini de rahatlattı. Çünkü uyurken yaramazlık yapamazdı. Aradan zaman geçti ve kardeşleri de uyuyakaldı. Pupi gözlerini açtığında kardeşlerinin uyuduğunu görünce hemen ayağa kalktı. Planı işe yaramıştı. Uyuma numarası yaparak kardeşlerinin uykusunu getirmişti.
Pupi ormanın derinliklerinde ne olduğunu merak ediyordu. Daha önce hiç uzaklaşmamıştı. Karşısına neler çıkacağını bilmediği için tedirgindi. Bu tedirginlik ona heyecan veriyordu. Daldan dala atlayarak yola koyuldu. Biraz ilerledikten sonra karşısına bir nehir çıktı. Nehrin kenarında daha önce hiç görmediği küçük bir maymunla karşılaştı. Maymunun yanına yaklaştı ve adını sordu. Maymunun adı Sura’ydı. Sura’nın yanında küçük bir kayık duruyordu. Pupi sordu:
- Bu kayık senin mi?
- Hayır uzun süredir burada duruyor. Binmeye cesaret edemiyorum. Nehrin karşı tarafında ne var merak ediyorum ama tek başıma gitmek korkutucu geliyor.
- Birlikte gidebiliriz. Ben sana eşlik ederim.
Bu konuşmadan sonra kayığa binip nehirde ilerlemeye başladılar. Heyecanları yüzlerinden belliydi. İkisi de tatlı tatlı sohbet etmeye başladı. O sırada çok korkutucu bir şey oldu. Kayığın yanında bulunan kürekler dereye düştü. Sura ellerini başına koydu.
- Eyvah! Şimdi eve nasıl döneceğiz? Sadece kürekler ile kayığı kullanabiliriz.
Pupi daha önce kayık görmediği için küreklerin ne işe yaradığını bilmiyordu. Hemen bir çözüm bulmaları gerekiyordu. Nehrin sonunda uçurum vardı. Uçuruma doğru sürükleniyorlardı. Yapacak hiçbir şey yoktu. Kayığın yönünü değiştirmeleri gerekiyordu ama nasıl yapacaklarını bilmiyorlardı. Sura çığlık atmaya başladı. Belki sesini birileri duyardı. Nehrin sonuna geldikleri sırada nehre uzanan bir dal fark ettiler. Hemen üzerine atladılar. Son anda kurtulmuşlardı. Onları kurtaran kişiye teşekkür etmek için kafalarını kaldırdıklarında karşılarında Pupi’nin babası vardı. Pupi ağlayarak babasına sarıldı ve defalarca özür diledi. Bu olaydan sonra ailesinden izinsiz bir şey yapmadı. Uslu bir çocuk oldu.

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayalım.

Ailenin en yaramaz maymununun adı neydi?
Doğru Cevap: "B" Pupi
Soru Açıklaması
2.
Anne ve baba maymun nereye gideceklerdi?
Doğru Cevap: "A" Muzların bulunduğu alana
Soru Açıklaması
3.
Anne maymun, iki kardeşe niçin uyarılarda bulundu?
Doğru Cevap: "C" Kardeşlerine göz kulak olmaları için
Soru Açıklaması
4.
Pupi bir ağaç gölgesine geçip ne yaptı?
Doğru Cevap: "B" Gözlerini kapatıp uyudu.
Soru Açıklaması
5.
Pupi’nin uyuması kardeşlerini neden rahatlattı?
Doğru Cevap: "A" Uyurken yaramazlık yapamazdı.
Soru Açıklaması
6.
Ormanın derinliklerine giden Pupi kimle karşılaştı?
Doğru Cevap: "A" Sura
Soru Açıklaması
7.
Nehrin kenarında ne vardı?
Doğru Cevap: "C" Kayık
Soru Açıklaması
8.
Sura neden ellerini başına koyup telaşlandı?
Doğru Cevap: "A" Kürekler düştüğü için
Soru Açıklaması
9.
Dere kenarına geldikleri sırada dalı kim uzattı?
Doğru Cevap: "B" Pupi’nin babası
Soru Açıklaması
10.
Hikayenin başlığı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Korku Dolu Anlar
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.