Okuma anlama etkinliklerinin faydaları hakkında birçok yazı okumuşsunuzdur. Hayal gücünü geliştirdiğini, sosyokültürel seviyeyi yükselttiğini, başarıyı tetiklediğini artık çok iyi biliyor ve görüyoruz. Okuma anlama etkinliklerinin çocukların beynine ve ruhuna çok iyi geldiğini söyleyebiliriz.Son dönemlerde yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuklara kitap okumak, beyinlerini okumaya hazırlama konusunda yardımcı oluyor. Daha önceki birçok çalışma Okuma anlama ile zaten tanışmış daha ileri yaştaki çocukları konu ediniyor.
Onlarla daima sağlıklı ve güçlü bir bağ kurmak isteriz. İşte kitap, çocuğumuzla kurmaya çalıştığımız bu bağın, en sağlıklı destekçilerindendir. Kitap okumak düşünce ve hayali uyarır. Bir süre sonra farkında bile olmadan kendimizi hikayedeki karakterlerin yerine koymaya başlarız. Bu da empati yeteneğimizi geliştirir. Böylece çocuğumuzla kurduğumuz diyalogları empati ile gerçekleştiririz. Empati kurabilmemiz ise, çocuğumuzla kuracağımız bağın sağlıklı ve güçlü olmasına zemin hazırlar.
Zihinleri geliştirilmeye kat be kat daha müsaittir. Kitap okuma etkinliklerini kendimizde de uygulayabilsek, çocuğumuzun derslerindeki ve sosyal ilişkilerindeki başarı artışını, kendimizdeki sakinliği ve olaylara bakış açımızdaki değişimi kısa sürede gözlemleyebiliriz.Çocuklar için hayatı yavaşlatmak bir hayli zor. Okul, dersler, oyun zamanları, okul dışı etkinlikler derken bir hayli tempolu oldukları bir gerçek. Haliyle bu temponun arasında kitap okumaya ayıracakları saatler, sakin zaman geçirerek ruhlarını ve zihinlerini dinlendirebilmeleri açısından oldukça önemlidir. Bir nevi terapi etkisi sağlar. Aynı durum kesinlikle biz yetişkinler için de geçerli.Çocukların zihinleri yetişkinlere göre öğrenip gelişmeye çok daha müsaittir. Kitap okumak zihin gelişimlerine çok büyük katkı sağlamaktadır. Kitapta yaşananları zihinlerinde canlandırdıklarından, hayal etme yetenekleri gelişmiş olur. Bu da doğrudan doğruya hayal gücü gelişimine etki eder.Merak duygusu, bir çocuğun zihinsel gelişiminde çok önemli bir faktördür. Çocuk zihni merakla, sorgulamayla gelişir. Kitap okumak bu noktada çocuklarda merak uyandırarak, sorgulama isteklerini pekiştirmede önemli rol oynamaktadır.Kitap okuma saatlerinde çocuk beynini düşünsel olarak aktif şekilde kullanır. Kitaplardaki olay örgüsü ve bilgiler sayesinde bilgiyi alma ve kategorize etme becerisi gelişir. Bu da beynini her durumda daha kolay aktive etmesini sağlayarak öğrenmesini kolaylaştırır.
2. Sınıf Okuma Anlama Okuma anlama metni etkinliği çalışmamız özgün olup, yoğun emekler sonucunda üretilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda öğrencilerin okuma anlama becerisinin gelişeceğini umuyoruz.
Okuma anlama becerisi yüksek öğrenci, diğer derslerin birbiri ile ilişkisini kavrayacaktır. buna paralel olarak olarak da derslerindeki başarısı artacaktır.Hazırladığımız okuma metinleri aynı zamanda çocukların mantık yürütme becerilerini geliştirecek, çocukların analitik düşünmenin temellerini atmalarını sağlayacaktır.
“LUNAPARK MACERASI” adlı okuma anlama çalışmamızda Çocukların oyun onarken güvenliğine dikkat edilmiş olup konu ilgili değerlendirme testi bulunmaktadır.
Diğer okuma anlama metni çalışmalarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Çok güzel
Çok iyi
Süper
Süper
Mütiş
çok güzel.bu corona günlerinde en büyük yardımcım oldu.teşekkürler
Biz teşekkür ederiz her zamana bekleriz.
Cok guzel
Çok kolay çok güzel di