4. sınıf atasözleri ve deyimler örnekleri, etkinlikleri, çalışma kağıtları, atasözleri ve deyim örnekleri değerlendirme ve test sayfaları. ilk olarak kısaca atasözlerinden bahsedelim. Atasözleri ve deyimler, dilimizin söz varlığının en önemli birimlerinden olup deyiş güzelliği, anlatım gücü ve kavram zenginliği bakımından üzerinde detaylıca durulması gereken dil yapılarıdır. Mesela ; “Deyimler, düşünce, kavram, nesne ve kişilerin durumlarını, özelliklerini yansıtmak için kullanılan ve gerçek anlamın dışına çıkmış özel anlam/anlatım boyutuyla kalıplaşmış söz öbekleri olarak biliriz.
4. sınıf atasözleri ve deyimler örnekleri çalışmamız iki sayfadan oluşturduk. İlk olarak atasözleri etkinliklerine yer verdik. Mesela Aşağıdaki atasözlerini, verilen kelimelerden uygun olanını yazarak tamamlayalım. Örnek olarak aşağıdaki fotoğraf ve açıklamayı inceleyelim.
İkinci olarak ise verilen deyimler ile anlamlarınım numaralandırarak eşleştirme çalışmaları hazırladık. Örneğin Gözden Düşmek deyimi ile anlamını eşleştirme çalışmaları. Üçüncü olarak Aşağıdaki cümlelerde kullanılan deyimleri örnekteki gibi karşılarına yazalım. Son olarak da atasözlerinin numaralarını ilgili oldukları alanların kutularına yazalım. 4. sınıf etkinlik ve çalışma kağıtları için lütfen diğer etkinliklerimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.
4. sınıf atasözleri örnekleri aşağıda verilmiş olup anlamları ile birlikte verdik. Aşağıdaki örnekleri inceleyelim.
Damlaya damlaya göl olur.
ANLAMI: Bu atasözü olumlu ya da olumsuz anlamda da kullanılabilir. Ufak gördüğün önemsiz şeyler bir araya gelip önemli bir şeye dönüşebilir. Örneğin bozuk paralarını biriktirerek zamanla çok paran olur.
Ayağını yorganına göre uzat.
ANLAMI: Harcamalarını kazancına göre ayarlaman gerektiğini anlatan bir atasözü bu. Eğer gelirinden fazla harcarsan sıkıntıya düşebileceğini anlatır.
4. sınıf atasözleri ve deyimler örnekleri aşağıda verilmiş olup anlamları ile birlikte verdik. Örnek olarak aşağıda verilenleri inceleyelim.
Ağzının tadı kaçmak: Rahatı kaçmak, huzurunu kaybetmek, bir kimsenin kurulu dirliği, düzenliği bozulmak sözcüğüne bakalım. “Şu vızır vızır işleyen yol burdan geçince ağzımızın tadı kaçtı.”
Açık fikirli: Olayları, gelişmeleri, yenilikleri iyi anlayıp gereği gibi karşılayan; düşündüğünü olduğu gibi söyleyebilen kimse.”Bu toplumun açık fikirli insanlara duyduğu ihtiyaç, bugün daha fazladır.”
Sonuç olarak deyimler, “somut bir olaydan yola çıkarak soyut bir durumu ifade eden” söz kalıplarıdır. Bu da, bir mecazdır. Bir anlam biriminin mecaz olarak kabul edilmesi için “soyut yan anlam kazanmış olması” gerekmektedir.