Bölme işlemi nasıl yapılır 4. sınıf , bölme işlemi etkinlikleri, çalışma kağıtları, alıştırma ve genel tekrar sayfaları, değerlendirme pdf. Bilindiği üzere bölme işlemi çıkarma işleminin kısa yoldan yapılışıdır. Bölme işlemi nedir sorusunu anlamak için önce bazı kavramları bilmemiz gerekiyor. Mesela eşit şekilde parçalara ayırma, bölme, dağıtma gibi ifadeler bölme işlemini hatırlatır. Benzer olarak gruplama işlemine de bölme deriz. Çünkü orada da eşit şekilde bölme söz konusudur. Örnek olarak : 12 fındığı 3’erli olarak gruplarsak 3 grubumuz olur ve kalan sıfır olur.
Bölme işlemi nasıl yapılır, sorularını açıklamalar ile cevaplayalım. İlk olarak bölünen açıklayalım. Bir bölme işleminde eşit bölümlere ayrılması gereken sayı, bölme işlemine uğratılan bütündür. İkinci olarak bölen havramı ise bir bölme işleminde bölünenin kaç eşit parçaya ayrıldığını gösteren sayıyı ifade eder. Üçüncü olarak bölüm ise bir bütünü oluşturan parçaların her biri, bölük diye ifade ederiz. Son olarak kalan ise bölme işlemi sonucunda dağıtılmayan, bölüştürülemeyen sayıyı ifade eder. Örnek olarak 18 tane havucu 6 tavşana eşit olarak paylaştıralım. Her tavşan 3havuç alır ve kalan sıfır olur. Burada bölünen sayı, 18, bölen sayı 6, bölüm 3 ve kalan sayı sıfır olur. Sonuç olarak bölme işlemi nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık herkese faydalı olmasını dileriz.
Bölme işlemi etkinlik ve çalışma kağıtları hazırladık. Aşağıdaki bölme işlemlerinde verilmeyen böleni örneklerdeki gibi bulalım. Örneğin :
Bölme işleminde bölen, bölüm ve kalan sayısını bulmaya yönelik çalışma kağıtları da yer almaktır. Bölünen sayıyı bulmaya yönelik bölme işlemi alıştırmaları. Mesela bölen 5, bölüm 6 , kalan ise 4 olduğuna göre bölünen sayı kaçtır? Son olarak bölme işlemi etkinlik ve testlerimize buradan ulaşabilirsiniz.